Oλυμπιακός και Παναθηναϊκός συγκρούονται σήμερα Κυριακή σε αγώνες για τα play of του Ελληνικού πρωταθλήματος. Είναι η 4η, 5η κανείς δεν θ...
Oλυμπιακός και Παναθηναϊκός συγκρούονται σήμερα Κυριακή σε αγώνες για τα play of του Ελληνικού πρωταθλήματος. Είναι η 4η, 5η κανείς δεν θυμάται, ποια ακριβώς φορά που θα αναμετρηθούν οι δύο ομάδες μέσα σε μια αλλοπρόσαλλη χρονιά, με πολλές αιτίες.
Η παντοκρατορία του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του αιωνίου του αντιπάλου, έχουν στερήσει από τα -πάλαι ποτέ- ντέρμπυ σχεδόν όλη τους τη λάμψη, σχεδόν όλη τους την αίγλη. Οι δύο κορυφαίες ομάδες στη χώρα, είτε σε επίπεδο διακρίσεων είτε σε συλλογικές προτιμήσεις των οπαδών, αφού μονοπώλησαν επί δεκαετίες το ενδιαφέρον του κόσμου, κατάφεραν σήμερα να ασχολούνται ελάχιστοι. Κι αν οι οπαδοί του Θρύλου, δείχνουν κάποιο ενδιαφέρον γι' αυτές τις αναμετρήσεις, είναι περισσότερο γιατί γνωρίζουν την τελική έκβαση και περιμένουν για τη γνωστή "καζούρα" επί των οπαδών, φίλων τους, Παναθηναϊκών.
Χάθηκαν τα ονόματα που κρατούσαν την αντιπαλότητα και εκτόξευαν το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Μπέμπης, Θεοδωρίδης, Παπαεμμανουήλ, Δομάζος, Σιδέρης, Δεληκάρης, Ελευθεράκης, Σαραβάκος, Λεμονής και πλήθος άλλων που αγωνίστηκαν πάνω από μία δεκαετία τις δύο ομάδες. Μετά την είσοδο του επαγγελματισμού και στο ποδόσφαιρο, στρατιές ξένων εισέβαλαν στα γήπεδά μας, ενώ οι ποδοσφαιριστές μετά βίας ολοκλήρωναν πέντε συνεχόμνα χρόνια σε μία από τις δύο ομάδες. Η εικόνα τους άλλαξε, οι παίκτες ήταν απλά εργαλεία και όχι σύμβολα πια και απέμειναν μόνο τα χρώματα να θυμίζουν ότι κάποτε, υπήρχε το απόλυτο ντέρμπυ στο Λεκανοπέδιο.
Σήμερα, θεωρείται απίθανο να υπάρχει οπαδός που να γνωρίζει όλο το ρόστερ της ομάδας του. Άλλωστε, η εμπορική πλευρά που επεκράτησε της "αγάπης για τη φανέλλα", δίνει το δικαίωμα πλέον στις ομάδες να αλλάζουν τους παίκτες πιο υχνά κι από τις κάλτσες που φοράνε. Δεν μιλάμε για τους πιο παλιούς φίλους των ομάδων αυτών. Εκεί οι πιο πολλοί έχουν μείνει τα δικά τους είδωλα, που ανήκουν στις δεκαετίες του '60 και του '70. Δεν είναι τυχαίο, που στο διαδίκτυο κάνουν θραύση "γκρουπ" αφιερωμένα στο "Παλιό ελληνικό ποδόσφαιρο", "Ομάδες της δεκαετίας του '60" και αρκετές άλλες με παρόμοιο περιεχόμενο.
Ίσως, είναι η τελευταία προσπάθεια να επιστρέψει στη ζωή μας, λίγο ποδοσφαιρικός ρομαντισμός. Αυτός που χάθηκε με την εισβολή των τεχνοκρατών, των τεχνικών διευθυντών, των πλούσιων προέδρων, των μάνατζερ και των τηλεοπτικών μεταδόσεων.