Ο Δημήτρης Σκιντζής είναι ένας ταλαντούχος νέος, ο οποίος ασχολείται ενεργά και επαγγελματικά με την ποδηλασία είτε σαν αθλητής είτε σαν ο...
Ο Δημήτρης Σκιντζής είναι ένας ταλαντούχος νέος, ο οποίος ασχολείται ενεργά και επαγγελματικά με την ποδηλασία είτε σαν αθλητής είτε σαν οδηγός σε αθλητή ΑΜΕΑ. Είναι από το Άργος, είναι 22 χρονών, σπουδάζει και ωριμάζει στην πόλη της Κομοτηνής και στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Ένας αθλητής ελπίδα για την ελληνική ποδηλασία.
Για τον Δημήτρη το ποδήλατο είναι από τα πρώτα παιχνίδια που ασχολείται κάθε παιδί και σύμφωνα με τον ίδιο τα περισσότερα παιδιά περνάνε από αυτό. Τα πρώτα ερεθίσματα του 22 χρόνου, του τα έδωσε ο πατέρας του ο οποίος ασχολείται με το ποδήλατο αρκετά χρόνια και μέχρι σήμερα αθλείται καθημερινά πάνω σε αυτό. Όντας ένας από τους ανθρώπους πρότυπο για τον Δημήτρη από τότε που θυμάται τον εαυτό του , ήθελε και αυτός από μικρό παιδάκι να παίρνει το ποδήλατο και να πηγαίνει μαζί του βόλτες. Οι πρώτες του μικρές διαδρομές στα γύρω χωριά της περιοχής αποτέλεσαν το “μικρόβιο” της ποδηλασίας που δεν άργησε πολύ να μπει μέσα του.
Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα μέχρι και σήμερα
Η αγωνιστική ποδηλασία για τον Δημήτρη ξεκίνησε το 2009 όπου έβγαλε και το πρώτο του δελτίο στον Π.Ο Τρίπολης με αφορμή την συμμετοχή του σε ένα διασυλλογικό αγώνα που θα γινόταν τότε στην Σπάρτη, με τον ίδιο να θυμάται τους γονείς του, οι οποίοι λίγες μέρες πριν τον αγώνα του έκαναν δώρο-έκπληξη το πρώτο του αγωνιστικό ποδήλατο. Στον συγκεκεριμένο αγώνα, είχε και την πρώτη του επιτυχία, κατέλαβε την τρίτη θέση και θυμάται τα πανηγύρια που έκανε πολλές μέρες για την κατάκτηση αυτού του μεταλλίου.
Φυσικά και το ταξίδι συνεχίστηκε με ένα πλούσιο βιογραφικό να τον ακολουθεί μέχρι και σήμερα.
Αγωνίστηκε με τη φανέλα του Π.Ο Τρίπολης μέχρι και το 2013. Το 2014 πήρε μεταγραφή στην Etcetera Cycling Team (ΠΕΛΟΤΟΝ ΠΟ.ΗΡ.ΑΤ) σε μια από τις πιο δυνατές ομάδες στην Ελλάδα τότε , όπου και αγωνίστηκε μέχρι και το 2017. Οι χρόνιες 2018-2019 με βρήκαν να αγωνίζομαι με τη φανέλα του Παναθηναϊκού Α.Ο ενώ μας τόνισε ότι «θεωρώ πως είναι μεγάλη τιμή για κάθε αθλητή να αγωνίζεται σε μια ομάδα με τόσο μεγάλη ιστορία στο χώρο του αθλητισμού». Το 2020 πλέον ο Δημήτρης βρίσκεται στην οικογένεια του Τάλως Anek Lines με βάση τα Χανιά Κρήτης.
Μέσα σε όλα αυτά , κάπου στο 2015 μετά από απόφαση του προπονητή της Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας ΑΜΕΑ , Γιώργου Βαρβεράκη , ξεκίνησε να αγωνίζεται και ως πιλότος σε άτομα με προβλήματα όρασης.
Το ποδήλατο σαν Ολυμπιακό αγώνισμα και οι θυσίες ενός επαγγελματία αθλήτη
Η ποδηλασία έχει πολλά είδη. Ποδηλασία δρόμου, ποδηλασία βουνού, ποδηλασία πίστας κ.α. Η ποδηλασία πίστας χωρίζεται σε αγωνίσματα αντοχής που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 200 στροφές και τα αγωνίσματα ταχύτητας (Π.χ 200m , 1000m) . Εγώ πλέον ασχολούμαι κυρίως με την ποδηλασία αντοχής πίστας, αλλά και με την ποδηλασία δρόμου όσον αφορά την ποδηλασία ΑΜΕΑ. Μια πίστα Ολυμπιακών προδιαγραφών είναι 250m στο μήκος, 7 μέτρα στο πλάτος και στα βιραζ (στροφές) η κλίση αγγίζει και τις 45 μοίρες. Στην ποδηλασία ΑΜΕΑ τα πράγματα είναι λίγο πιο συγκεκριμένα. Στην πίστα αγωνιζόμαστε στα 200m , 1000m, 4000m και στην ποδηλασία δρόμου στην ατομική χρονομέτρηση και στον αγώνα αντοχής.
Όσον αφορά τις θυσίες, όσο μεγαλώσεις οι στερήσεις αυξάνονται όλο και περισσότερο. Όπως και για πολλούς άλλους αθλητές, δεν υπήρχε χαμένος χρόνος για εκδρομές στο λύκειο γιατί βρισκόμασταν σε περίοδο προετοιμασίας, ενώ όσο μεγαλώνεις, δεν υπάρχει χρόνος για διακοπές το καλοκαίρι ενόψει μεγάλων αγωνιστικών υποχρεώσεων, γενικά το πρόγραμμα ενός ποδηλάτη προσαρμόζεται γύρω από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις μας. Σύμφωνα με τον Δημήρη, η ποδηλασία είναι μοναχικό άθλημα και απαιτεί πολλές ώρες προπόνησης για να μπορέσεις να σταθείς σε ένα υψηλό επίπεδο. Σκληρή δουλειά, υπομονή, επιμονή, αγάπη, πάθος και αποφασιστικότητα είναι κάποια από τα συστατικά της επιτυχίας, σύμφωνα με τον ίδιο! Όπως και σε πολλά άλλα αθλήματα χαμηλής αναγνωρισιμότητας στην χώρα αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα και οι αθλητές δεν έχουν τη στήριξη που θα έπρεπε.
Ο συναθλητής ΑΜΕΑ Κωνσταντίνος Τσαγκατάκης και το μέλλον
Ο Δημήτρης Σκιντζής, όπως προείπαμε εκτός από αθλητής ατομικά είναι και οδηγός σε αθλητή ΑΜΕΑ. Ο Κωνσταντίνος Τσαγκατάκης είναι 17 χρονών με ολική τύφλωση και παρόλα αυτά βλέπει τη ζωή με τον καλύτερο τρόπο, ενώ ο Δημητρής τον χαρακτηρίζει, τονίζοντας το, ως ΜΑΧΗΤΗ! Η συνεργασία τους ξεκίνησε πέρσι όπου και έκαναν μια εξαιρετική χρονιά κερδίζοντας όλα τα Πανελλήνια πρωταθλήματα, δρόμου και πίστας, στην κατηγορία των νέων ανδρών. Στο φετινό Πανελλήνιο πρωτάθλημα πίστας καταφέραν να στεφθούν Πρωταθλητές Ελλάδος Νέων Ανδρών και να καταρρίψουν 3 Πανελλήνια ρεκόρ της κατηγορίας στα 200m , 1000m και 4000m. Η χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά και ελπίζουν σε ανάλογες και ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον. Ενώ στους δύο αθλητές βρίσκεται δίπλα και η κα. Σιδεράκη Αθηνά που συμβάλει με τον δικό της τρόπο στον προπονητικό σχεδιασμό και στην προπονητική επίβλεψη του Κωνσταντίνου σε καθημερινή βάση.
Για τους στόχους την φετινής χρονιάς ευελπιστούν σε μια ανάλογη επιτυχία στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα δρόμου και στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο που θα διεξαχθεί για άλλη μια χρονιά φέτος στο Ηράκλειο Κρήτης , και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο του Τυμπακίου, ενώ παράλληλα ελπίζουν να καταφέρουν να κάνουν μια αξιόλογη εμφάνιση σε ένα από τα Παγκόσμια κύπελλα δρόμου.
Ένας επαγγελματίας προπονητής
Όσον αφορά τα επαγγελματικά του , τα τελευταία δύο χρόνια έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με την Τζένη Μπουλμέτη και τον τριαθλητικό σύλλογο “Νηρηίδα” που έχει έδρα την πόλη του , το Άργος. Στον συγκεκριμένο σύλλογο γίνεται μια προσπάθεια για να αναπτυχθεί το παιδικό τρίαθλο (κολύμβηση-ποδηλασία-τρέξιμο) στην περιοχή αλλά και το κάθε άθλημα ξεχωριστά.
Όσον αφορά τα επαγγελματικά του στην Κομοτηνή και την Θράκη , πρόσφατα ξεκίνησε μια συνεργασία με το σύλλογο Ηρόδικος ΑΜΕΑ και συγκεκριμένα με το προπονητικό team της κολύμβησης. Μαζί με τη Φωτεινή Σαρρίδου έχουν αναλάβει την προετοιμασία κάποιων αθλητών ενόψει της φετινής αγωνιστικής χρονιάς. Η Φωτεινή συνεργάζεται με τους αθλητές τα τελευταία χρόνια και φαίνεται έντονα η σωστή αλλά και μεθοδική δουλειά που έχει προηγηθεί και αυτό κάνει τη δουλειά τους αρκετά πιο εύκολη ενώ ευχαριστεί τον πρόεδρο του Ηρόδικου Κ.Μιχάλη Ραγκούση για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, γεμίζοντας τον ευθύνη για την συνέχεια.
Ενεργός φοιτητής με συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια, με την δική του έρευνα
Η είσοδος του στα ΤΕΦΑΑ, ένα όνειρο από μικρό παιδί. Μια ευκαιρία να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο. Έτσι λοιπόν πέρσι , εκτός από όλες τις άλλες υποχρεώσεις που είχε (αθλητικές , ακαδημαϊκές κτλ.) αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια έρευνα με σκοπό να την παρουσιάσει στο 27ο Διεθνές Συνέδριο Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Κομοτηνή, μαζί με τους καθηγητές του τον Κ.Καμπά, Κ.Χριστοφορίδη και τη συμφοιτήτρια του Αλεξάνδρα Μπόκα, πάνω στα άτομα με αναπηρία. Ασχοληθήκαν με τη συχνότητα και την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στη κοινωνία μας και με το πως μπορεί να συμβάλει ο αθλητισμός, και πιο συγκεκριμένα ο πρωταθλητισμός.
Μετά το τέλος του περσινού συνεδρίου με τον προπονητή μου , Γιώργο Βαρβεράκη , έκαναν τον καθιερωμένο απολογισμό τους, ο κ. Γιώργος είναι ένας άνθρωπος που κρύβεται πίσω από κάθε κίνηση του Δημήτρη, τόσο πάνω όσο και κάτω από το ποδήλατο. Με το πρόσημο να είναι θετικό συμφώνησαν ότι το 2020 πρέπει να το πάνε ένα βήμα παραπάνω. “Καταγραφή των προπονητικών επιβαρύνσεων, ενόψει Παραολυμπιακής χρονιάς, σε παγκόσμιο πρωταθλητή ποδηλασίας ΑΜΕΑ με ακρωτηριασμό στο αριστερό κάτω άκρο”, η ερεύνα που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στον 28ο Διεθνές Συνέδριο.
Τέλος ο Δημήτρης εκτός από την ιστορία του, θέλησε να στείλει και μερικά ευχαριστώ σε ανθρώπους που ήταν γύρω του όλο αυτόν τον καιρό σε κάθε απόφαση, επιτυχή ή αποτυχία. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Γιάννης Μαγκλάρη που ήταν ο πρώτος μου προπονητής στον Π.Ο Τρίπολης τον Ηλία Μπουντάκη που ήταν ο άνθρωπος που είχε αναλάβει το κομμάτι της μυϊκής ενδυνάμωσης όσο ήμουν στο Άργος και είχαμε καθημερινή επαφή. Ο Δημήτρης Σπανόπουλος που ήταν πρόεδρος της Etcetera και πραγματικά με βοήθησε στο μέγιστο βαθμό όλα αυτά τα χρόνια. Ο Βαλεντίνος Λάλος που ήταν ο προπονητής μου στις κατηγορίες Παίδων και Εφήβων. Άνθρωποι του Παναθηναϊκού , όπως ο Team Manager Γιώργος Φωκάς που με στήριξε με τον τρόπο του. Για τον Γιώργο το Βαρβερακη είναι πιθανό να χρειαστεί ξεχωριστό αφιέρωμα αν ξεκινήσω να μιλάω, οπότε θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο λακωνικός μπορώ. Ο Γιώργος είναι ο άνθρωπος που κρατάει το τιμόνι της Εθνικής Ομάδας ΑΜΕΑ τα τελευταία 11 χρόνια. Εκτός από προπονητής μου είναι ο άνθρωπος που μου έδειξε και συνεχίζει να μου δείχνει μέχρι και σήμερα το δρόμο της αναπηρία και σίγουρα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους “ανθρώπους-σταθμούς” στη ζωή μου. Με το Γιώργο δίπλα μου, θεωρώ ότι εκτός από αθλητής, προοδεύω και σαν άνθρωπος σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Επίσης, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους ανθρώπους μέσα στον ακαδημαϊκό χώρο που στηρίζουν κάθε προσπάθειά μου. Ελπίζω στο μέλλον να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα πράγματα ! Η χρονιά μόλις ξεκίνησε και πιστεύω πως έχω πολλά ακόμα να δώσω.»