Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αναζητά μια ΜΕΘ...

  Το πρωτάθλημα της Γ Εθνικής πρόκειται να ξαναρχίσει την επόμενη Κυριακή. Μετά από ένα πεντάμηνο απραξίας, οι ποδοσφαιριστές καλούνται να ξ...

 


Το πρωτάθλημα της Γ Εθνικής πρόκειται να ξαναρχίσει την επόμενη Κυριακή. Μετά από ένα πεντάμηνο απραξίας, οι ποδοσφαιριστές καλούνται να ξαναπαίξουν ποδόσφαιρο και παράγοντες να τρέξουν τα θέματα λειτουργίας των ομάδων. Οι μόνοι που μένουν ακόμη εκτός "παιχνιδιού" είναι οι φίλαθλοι. Όσο οι κερκίδες αποτελούν σημείο συνωστισμού, τα γήπεδα θα παρουσιάζουν την αποκρουστική εικόνα που έχουμε δει στους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

  Ωστόσο, μόνο χαρούμενοι δεν είναι όσοι ξαναγυρίζουν στην ενεργό δράση. Μπορεί να περίμεναν πως και πως την ημέρα επιστροφής αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα, όσο τα φαντάζονταν οι αποκλεισμένοι από τους αγωνιστικούς χώρους, τις μέρες του αναγκαστικού εγκλεισμού.

  Ας δούμε λίγο πιο προσεκτικά, τις συνθήκες που επικρατούν στις ομάδες. 

  Ξεκινώντας από τον κινητήριο μοχλό, τα χρήματα, θεωρείται πλέον ανέκδοτο να υπάρχουν υπερβολικές οικονομικές απαιτήσεις. Προπονητές και παίκτες κατέβασαν το κεφάλι και επέστρεψαν σχεδόν αδιαπραγμάτευτα στις ομάδες τους ή έφυγαν απ' αυτές λόγω οικονμομικών δυσχεριών για να καταλήξουν κάπου κοντά στο σπίτι τους, τουλάχιστον να περιορίσουν τα βασικά έξοδα. Για αμοιβές, ελάχιστα μιλάει πλέον κάποιος αφού γνωρίζει πολύ καλά, πας ακόμη και  να απαιτήσει κάτι, οι πιθανότητες να το βρει, είναι ελάχιστες.

  Οι παράγοντες, έχουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα της λειτουργίας των ομάδων τους, κυρίως στον τομέα της ασφάλειας της υγείας των αθλουμένων. Τα υποχρεωτικά τεστ, κοστίζουν ποσά δυσβάσταχτα για τις ομάδες της Γ' Εθνικής. Αν προσθέσουμε τα έξοδα μετακίνησης των ομάδων για τους αγώνες και τις αμοιβές της διαιτησίας, εύκολα θα δούμε το χαμόγελο να παγώνει στο πρόσωπο του "ταμία". Δυστυχώς, η απουσία των φιλάθλων και το παρατεταμένο lockdown κυρίως των καταστημάτων που αποτελούσαν παραδοσιακά τους αιμοδότες των ομάδων, εστίαση, καφέ, μικρές επιχειρήσεις, μετατρέπουν σε Γολγοθά την πορεία των Σωματείων μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος.

  Ψυχολογικά, όλοι είναι εξουθενωμένοι. Η υπερβολική απαγόρευση κίνησης, η ανασφάλεια, ο φόβος της μετάδοσης, ακόμη και οι  φήμες που περιέπλεκαν ακόμη περισσότερο τους ήδη ταλαιπωρημένους πολίτες, έχoυν επηρεάσει αθλητές και διοικούντες. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως η επανέναρξη των πρωταθλημάτων, ίσως να αποτελούσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να αποσυμπιεστεί μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, όπως είναι η αθλητική οικογένεια. Πως όμως να το αντιμετωπίσουν με θετικό τρόπο όλοι αυτοί, από τη στιγμή που η επιστροφή έχει πολλά περισσότερα "αγκάθια" από όσα προβλήματα επιλύει;

  Αρκετοί παράγοντες, εξουθενωμένοι ψυχικά και οικονομικά, θα παραμείνουν στις ομάδες τους μέχρι τη λήξη του φετινού πρωταθλήματος και θα αποχωρήσουν, παραχωρώντας τη θέση τους σε νεότερους και κυρίως πιο ορεξάτους παράγοντες. Αυτό, θα έχει σαν συνέπεια ανακατατάξεις, διαφοροποιήσεις και σημαντικές αναζητήσεις αφού οι ποδοσφαιριστές που συνήθως ψάχνουν "σίγουρα"συμβόλαια ή συμφωνίες, θα δυσκολευτούν αρκετά μέχρι να κατασταλλάξουν και να επιλέξουν. Από την άλλη πλευρά, η απειρία των νεοεισερχομένων σε ένα σκληρό χώρο, είναι πολύ πιθανό να γεννήσει απογοητεύσεις και ανασφάλειες, που συνήθως συνοδεύονται από υποβιβασμούς και αποχωρήσεις. Και όσο ο χώρος περιορίζεται, τόσο περισσότεροι  ποδοσφαιριστές θα αποφασίζουν να αναζητήσουν αλλού έσοδα προς επιβίωση, μιας και η οικονομική δυσπραγία σκληραίνει μέρα με την ημέρα.

  Ποιος θα μπορούσε να βοηθήσει να εκτονωθεί αυτή η πίεση; Ποιος θα ήταν ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος να αποκατασταθεί η επανέναρξη των πρωταθλημάτων, ακόμη και των τοπικών, με μια ομαλή μετάβαση προς την κανονικότητα; Προφανώς, το Κράτος κατά κύριο λόγο αλλά και η ΕΠΟ η οποία υπενθυμίζεται πως κρατά ως κόρη οφθαλμού το "αυτοδιοίκητο".  Ακόμη και οι θεσμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως η Περιφερεια και οι Δήμοι. Ας δούμε μερικές περιπτώσεις, που θα μπορούσαν οι τρεις σημαντικοί αυτοί φορείς, να ενισχύσουν τον αθλητισμό και κυρίως το ποδόσφαιρο.

  Το δυσβάσταχτο -για τις ομάδες- κόστος των test, θα μπορούσε να το αναλάβει το Δημόσιο προμηθεύοντας το ίδιο rapid ή  self tests, αφού  μπορεί να τα προμηθεύεται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Είναι κάτι που το ζητούσαν αρκετοί, με τους υπευθύνους να κωφεύουν. Τις τελευταίες μέρες, υπό την πίεση και άλλων παραγόντων, προωθείται η δωρεάν χορήγηση των τεστ. Το κόστος των μετακινήσεων, θα μπορούσαν να τα αναλάβουν οι Αυτοδιοικητικοί θεσμοί, ενώ το κόστος της διαιτησίας, θα μπορούσε να το αναλάβει η ΕΠΟ. Με όλη την συμπάθεια στον κλάδο των διαιτητών, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως από το 2010, χρονιά που ξεκίνησε η μεγάλη οικονομική κρίση στη χώρα μας,  μέχρι και τη χρονιά που διακόπηκαν τα πρωταθλήματα λόγω κορωνοϊού, τα έξοδα διαιτησίας κάθε άλλο παρά μειώθηκαν, όπως συνέβη με τις αμοιβές όλων των άλλων.     

  Έτσι όπως πάει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, έχει δημιουργήσει μια στρατιά απογοητευμένων. Όχι τόσο ως προς την έκβαση των αγώνων που απομένουν, όσο από την αβεβαιότητα της επόμενης μέρας. Περιμένουν όλοι να δουν, σ' αυτές τις δύσκολες ώρες, όλους εκείνους που κατά καιρούς διατυμπανίζουν εμφατικά πως "η καρδιά του ποδοσφαίρου είναι το ερασιτεχνικό" να συμπαραστέκονται με την ψυχή τους και με ειλικρίνεια στις ομάδες που τροφοδοτούν εδώ και χρόνια, τους μεγάλους Συλλόγους. Περιμένουν να δουν, πόσο τους σκέφτεται το Κράτος που υπομονετικά του ξεχρεώνουν τα υπογεγραμμένα Μνημόνια. Περιμένουν μια δόση συμπάθειας, από όλους εκείνους που αποφασίζουν για τις τύχες του απλού κόσμου, για την τύχη του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου.

  Ευχόμαστε να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Ελπίζουμε, παρά τις σκληρές συνθήκες που επικρατούν, το χαμόγελο να επιστρέψει στα πρόσωπα των αθλουμένων, έτσι ώστε να ξαναδούμε ενδιαφέροντες αγώνες και τους παράγοντες να αναθερμάνουν τις φιλοδοξίες τους για διακρίσεις, νίκες και ανόδους σε ανώτερες κατηγορίες. Τα όνειρα, οι προσδοκίες και οι ελπίδες πρέπει να μείνουν με κάθε τρόπο ζωντανές. Είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψουμε σε κανονικές και ανθρώπινες καταστάσεις και γιατί όχι..να πάμε και ακόμη καλυτερα. 

  Argolidamagazine