Σε μια μαζική διαδικτυακή εκδήλωση που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης 20 Απριλίου, συγκροτήθηκε και επίσημα η «Πρωτοβουλία Δικηγόρων και...
Σε μια μαζική διαδικτυακή εκδήλωση που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης 20 Απριλίου, συγκροτήθηκε και επίσημα η «Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα».
Περίπου 500 δικηγόροι και νομικοί από την Αθήνα και 35 πόλεις όλης της Ελλάδας συμμετέχουν ήδη υπογράφοντας το πρώτο κείμενο διακήρυξης. Στην ιδρυτική εκδήλωση συμμετείχαν δικηγόροι από την Αθήνα, τον Πειραιά, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, το Ναύπλιο, τη Μυτιλήνη, την Καβάλα, την Χαλκιδική, κοκ.
Την εισήγηση έκανε ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, που έδωσε την εικόνα των μαζικών κινητοποιήσεων που έλαβαν χώρα τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο και από τις οποίες προέκυψε η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων – όπως αυτή εκφράστηκε στην περίπτωση της απεργίας πείνας του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα – ήταν η αφορμή για να εκφραστεί ένα μαζικό ρεύμα μέσα στον νομικό κόσμο που μπορεί να συγκροτηθεί και να ανοίξει το πεδίο παρέμβασης σε όλη τη βεντάλια των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Αναφέρθηκαν εισηγητικά τα δικαιώματα στις συναθροίσεις, τον συνδικαλισμό, την ενημέρωση, το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά και η ανάδειξη των προβλημάτων της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, του ρατσισμού κατά των προσφύγων και των μεταναστών, της κατάστασης των φυλακών και των κρατουμένων, των περιορισμών με αιτία και πρόσχημα την πανδημία, κοκ. Από τις δεκάδες παρεμβάσεις, τέθηκαν και άλλα πεδία προάσπισης δικαιωμάτων, από το περιβάλλον μέχρι τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ.
Για την αναγκαιότητα συγκρότησης της Πρωτοβουλίας τοποθετήθηκαν τα μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ Αγγελική Σεραφείμ και Βασίλης Παπαστεργίου τονίζοντας εμφατικά την απουσία του ΔΣΑ από την εκπλήρωση του θεσμικού του ρόλου. Αδράνεια και αφωνία για την υπεράσπιση των ανωτέρω δημοκρατικών δικαιωμάτων διαπιστώθηκε και για την Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας. Στη συζήτηση παρενέβησαν και χαιρέτισαν μεταξύ άλλων δύο φοιτήτριες της Νομικής Σχολής Αθηνών, σηματοδοτώντας την παρουσία στην πρωτοβουλία φοιτητών και φοιτητριών των Νομικών σχολών, με τους οποίους έχουμε ήδη συμπορευτεί στα πλαίσια του αγώνα κατά του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοίδη για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια.
Υπήρξε ομοφωνία στην ανάγκη ίδρυσης της πρωτοβουλίας στα πλαίσια που έχουν ήδη τεθεί στο πρωτο κείμενο της διακήρυξης: τονίστηκε η σημασία μιας πρωτοβουλίας πλατιάς και πολυσυλλεκτικής, μαζικής και ενωτικής, με ακτιβίστικο και αγωνιστικό πρόσημο, αδιαπράγματευτης στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν επιχειρεί να τα φαλκιδεύσει, με δράση σε βάθος χρόνου που να καλύπτει το κενό που δημιουργεί η αφωνία των θεσμικών οργάνων των Δικηγορικών Συλλόγων. Η λειτουργία της Πρωτοβουλίας θα διέπεται από τις αρχές της πλατιάς συμφωνίας, ενώ θα λειτουργεί και ως χώρος συζήτησης και σύνθεσης διαφορετικών απόψεων στο εσωτερικό της. Σκοπός θα είναι ο συνδυασμός κινηματικών δράσεων, τεκμηρίωσης και επιλεγμένων νομικών ενεργειών, αλλά και ο συντονισμός με ευρύτερους φορείς και συλλογικότητες που θέλουν να υπερασπιστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα.
Αποφασίστηκαν:
α. η έκδοση του παρόντος δελτίου τύπου με το οποίο να ενημερώνεται ο νομικός κόσμος και ευρύτερα η κοινή γνώμη για την ίδρυση της «Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα».
β. η συνέχιση συλλογής υπογραφών, προκειμένου να πλατύνουμε ακόμα περισσότερο τον αριθμό των υπογραφόντων, καθώς εκτιμούμε ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση συμμετοχής (υπογραφές εδώ: tinyurl.com/53m8k3ek).
γ. η οργάνωση ομάδων που θα συγγράψουν τα πρώτα κείμενα της Πρωτοβουλίας για τα πεδία που τέθηκαν στην ιδρυτική συζήτηση, τα οποία θα αναρτηθούν σε ιστότοπο.
δ. η διασφάλιση της ηλεκτρονικής παρουσίας της Πρωτοβουλίας με ιστότοπο και παρουσία στα μεσα κοινωνικής δικτύωσης.
ε. η δημιουργία ανοιχτής συντονιστικής ομάδας για την υλοποίηση των αποφάσεων.
στ. η οργάνωση νέας Συνέλευσης όπου θα αποφασιστούν οι πρώτες δράσεις.
Ως σημαίνον πεδίο του επόμενου διαστήματος, αξιολογήθηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά και η ανάγκη μαζικών κινητοποιήσεων με πρώτο σταθμό τις πρωτομαγιάτικες απεργιακές διαδηλώσεις της 6ης Μαϊου.