Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει κενά στη διαδικασία διάθεσης των self test για τον κοροναϊό στα Φαρμακεία

  Άγνωστο παραμένει πότε θα είναι δυνατή η διενέργεια self test  από τους πολίτες, μέχρι να φτάσουν τα τεστ αυτά στα φαρμακεία, καθώς απαιτε...


 Άγνωστο παραμένει πότε θα είναι δυνατή η διενέργεια self test  από τους πολίτες, μέχρι να φτάσουν τα τεστ αυτά στα φαρμακεία, καθώς απαιτείται διαγωνισμός, πλατφόρμα οργάνωσης, συμφωνία με φαρμακαποθήκες, κατανομή των εμβολίων στα φαρμακεία, εκπαίδευση και πολλά άλλα, δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Παρά το γεγονός ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος, Α. Πελώνη, δήλωσε ότι από τις αρχές Απριλίου θα είναι δυνατή η χορήγηση των τεστ, ο κ. Βαλτάς, διευκρίνισε ότι οι φαρμακοποιοί αδυνατούν να κάνουν τα δωρεάν self test στους πολίτες, καθώς είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που πενταπλασιάζει την προσέλευση πολιτών στο φαρμακείο.

Μπορούν όμως, να πραγματοποιούν rapid τεστ υπό προϋποθέσεις, για πολίτες που θα επιλέγουν οι ίδιοι τον έλεγχό τους και θα πληρώνουν το τεστ. Σημείωσε ακόμη, ότι όπως συνέβη και με την οργάνωση των ραντεβού για τα εμβόλια, οι φαρμακοποιοί περιμένουν μια συμβολική αμοιβή και για τη διανομή των self test.

Μιλώντας για τα διαδικαστικά προβλήματα που προκύπτουν, ανέφερε ότι το δ.σ. του συλλόγου συζήτησε την απαγόρευση διάθεσης και διεξαγωγής των rapid τεστ στα φαρμακεία. Στη συζήτηση αναφέρθηκε μια σειρά χωρών όπου πραγματοποιούνται τα τεστ αυτά στα φαρμακεία, όπως η Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία και Κύπρος, προσφάτως.

Rapid test

Η διαδικασία είναι η ίδια και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο πολίτης έρχεται, πληρώνει το ποσό (σε όλες τις χώρες οι τιμές κινήθηκαν σε ποσοστό 30-40% χαμηλότερα από τα μικροβιολογικά εργαστήρια), φαρμακοποιός και πολίτης βγαίνουν σε εξωτερικό χώρο, διενεργείται το τεστ, ο πολίτης αποχωρεί και παίρνει με μήνυμα το αποτέλεσμα, το οποίο επίσης αποστέλλεται και στον ΕΟΔΥ.

Ο κ. Βαλτάς διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε ποτέ διάθεση να πληρωθούν απίθανα ποσά. Όμως σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, θα πρέπει να διανέμονται περίπου 30 εκατ. τεστ το μήνα. Και διερωτήθηκε πώς θα γίνει η διανομή και η κατανομή τους στα φαρμακεία, τι πρωτόκολλα θα εφαρμοστούν στη διαδικασία αυτή, πότε θα λειτουργήσει μια ξεχωριστή πλατφόρμα που θα δείχνει ποιός πήρε το τεστ και ποιός όχι; Η διαδικασία αυτή αυξάνει την επισκεψιμότητα στο φαρμακείο κατά 5 φορές, όταν στα φαρμακεία δεν υπάρχουν χώροι και θα πρέπει να υπάρξει ασφάλεια για τον ασθενή και για τον φαρμακοποιό.

Ταυτόχρονα μάλιστα θα πρέπει ο φαρμακοποιός να εξυπηρετεί και τους άλλους ασθενείς που χρειάζονται τα φάρμακά τους, να πάρουν την πίεσή τους, να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου.

Διευκρίνισε ότι δεν διαφωνούν οι φαρμακοποιοί με την επιλογή της κυβέρνησης, όμως προηγουμένως θα πρέπει να έχουν επιλυθεί όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Για την επιβεβαίωση της πρόθεσης των φαρμακοποιών να στηρίξουν την αντιμετώπιση της πανδημίας, ετοιμάζουν ενημερωτική καμπάνια με τίτλο «Είμαστε πάντα δίπλα σου» εξηγώντας τις δωρεάν υπηρεσίες που παρέχουν τα φαρμακεία που βρίσκονται «δίπλα στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και των ασθενών».

Εκπαίδευση φαρμακοποιών

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΠΦΣ Σεραφείμ  Ζήκας χαρακτήρισε τον φαρμακοποιό ως αξιόπιστο και στιβαρό σύμμαχο της κοινωνίας που αποτελεί τον πιο προσβάσιμο κρίκο της αλυσίδας της υγείας. Σημείωσε ότι πλέον – μετά την οικονομική κρίση – δεν υπάρχουν οι πόροι που απαιτούνταν κατά το προηγούμενο μοντέλο των συστημάτων υγείας. Έτσι, αυτά πρέπει τώρα να στραφούν στην πρόληψη και διαχείριση των χρονίων νοσημάτων. Επιπλέον, το φάρμακο είτε ως έτοιμο σκεύασμα είτε ως γαληνικό παρασκεύασμα διατίθεται στους ασθενείς μέσω φαρμακείων, για τα διαχείριση των παρενεργειών, αντενδείξεων, αλληλεπιδράσεων με τροφές και φάρμακα. Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο δια βίου επιμόρφωσης των φαρμακοποιών με σεμινάρια, αναβαθμίζει τη γνώση των φαρμακοποιών π.χ. με την εκπαίδευση μέσω του Πανεπιστημίου Κρήτης και του καθηγητή Χρ. Λιονή, 8612 φαρμακοποιών για τον εποχικό εμβολιασμό και την εφαρμογή αντιτετανικού ορού. Μέσα σε 1,5 χρόνο διπλασιάστηκαν οι εμβολιασμοί για τη γρίπη μέσω φαρμακείων, φτάνοντας τα τα 4 εκατ. πολίτες. Στο μεταξύ έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες σεμινάρια για τον διαβήτη, εμβόλια ή εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Τώρα στην πανδημία, οι φαρμακοποιοί συνέβαλαν στον προγραμματισμό για εμβολιασμό με το κλείσιμο των ραντεβού, τώρα με τα self test και σύντομα με τα εμβόλια που θα επιτρέπουν να τα κάνει ο φαρμακοποιός.

Εμβόλια για τον κοροναϊό

Καταλήγοντας ο κ. Βαλτάς, σημείωσε ότι στη διενέργεια των εμβολίων για την covid, οι φαρμακοποιοί αντιμετώπισαν πρόβλημα πριν 20 μέρες όταν υπήρχε έλλειψη στα εμβόλια της Pfizer, ενώ με παρεμβάσεις των φαρμακοποιών άνοιξαν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα. Τώρα οι φαρμακοποιοί προετοιμάζονται για να μπορέσουν να μετέχουν κι αυτοί στον εμβολιασμό των πολιτών με τα νέα εμβόλια που αναμένονται και τα οποία θα μπορούν να φυλάσσονται σε ευκολότερες συνθήκες.

Σημείωσε ότι παρότι οι φαρμακοποιοί είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει άμεσα να ληφθεί μέριμνα για τους υπαλλήλους των φαρμακείων, ενόψει και της διανομής των self test από τα φαρμακεία, ενώ επεσήμανε ότι στη μεταμνημονιακή περίοδο, όλοι οι πάροχοι της υγείας κατάφεραν να μειώσουν τα ποσά του clawback, πλην των φαρμακοποιών , οι οποίοι αντιμετωπίζουν επιβαρύνσεις που «τσακίζουν» τα φαρμακεία.

Στη φωτογραφία ο Πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς