Η πανηγυρίζουσα και αυτοθαυμαζόμενη κυβέρνηση βρήκε καινούργιο αφήγημα για να δικαιολογήσει τις αστοχίες και τις αποτυχημένες κινήσεις στη...
Η πανηγυρίζουσα και αυτοθαυμαζόμενη κυβέρνηση βρήκε καινούργιο αφήγημα για να δικαιολογήσει τις αστοχίες και τις αποτυχημένες κινήσεις στη διαχείριση της πανδημίας, τα self tests.
Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία και όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας θολώνουν την εικόνα που επιθυμούν τα κυβερνητικά στελέχη να περάσουν στην κοινή γνώμη και η ενδεχόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με τη χρησιμοποίηση των tests δίνει μια διέξοδο. Δυστυχώς όμως η επικοινωνιακή διέξοδος δεν σημαίνει και διέξοδο από την πραγματικότητα. Τα νοσοκομεία έχουν παραδοθεί στον κορωνοϊό επειδή έμειναν αβοήθητα και οι διασωληνωμένοι έφτασαν σε αρνητικό ρεκόρ προχθές Παρασκευή. Πριν από δύο ημέρες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.496 νέα κρούσματα κορωνοϊού με μόλις 11.542 τεστ, λόγω προφανώς της αργίας της 25ης Μαρτίου, με τον δείκτη θετικότητας στο 13% και νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων με 707 ασθενείς.
Αυτά την Παρασκευή, ενώ ήδη από τις προηγούμενες ημέρες τα νοσοκομεία έδιναν εσπευσμένα εξιτήρια σε ασθενείς, οι οποίοι στέλνονταν στα σπίτια τους με φορητές συσκευές οξυγόνου. Πλέον δεν υπάρχουν ούτε καν οι απλές κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία. «Αναγκαζόμαστε και κάνουμε τέσσερα πέντε εξιτήρια την ημέρα, γιατί δεχόμαστε τεράστιες πιέσεις για εισαγωγές. Αναγκαστικά κάποιοι πρέπει να βγουν» δήλωσε την Παρασκευή το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen η ειδικευόμενη παθολόγος του Νοσοκομείου Σωτηρία, Χριστίνα Θεοχάρη. Το πρόβλημα που περιγράφουν οι γιατροί, όχι μόνο στο Σωτηρία αλλά και στα υπόλοιπα νοσοκομεία, αφορά τις απλές κλίνες νοσηλείας για Covid-19 και όχι τις ΜΕΘ, όπου η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει και την πιο νοσηρή φαντασία.
Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης αναφερόμενος στους ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ δήλωσε ότι «υπάρχει μία αναμονή πολύ περιορισμένη των εικοσιτεσσάρων ή λίγο περισσότερων ωρών», υπονοώντας ότι δεν επιβαρύνεται η κατάστασή τους. Οχι, ο κ. Γεραπετρίτης δεν είναι γιατρός, αλλά μπορεί και βγάζει διαγνώσεις καταπώς συμφέρει το επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης. Οι γιατροί οι οποίοι μίλησαν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» δηλώνουν κατηγορηματικά ότι κανένας ασθενής δεν διασωληνώνεται «για πλάκα» και κανένας δεν πρέπει να μένει εκτός ΜΕΘ. Οσοι διασωληνώνονται είναι επιβεβλημένο να βρουν κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας το συντομότερο, γιατί χρήζουν αυξημένης φροντίδας επειδή κινδυνεύει η ζωή τους. Γιατροί που μίλησαν στη «δημοκρατία» δίνουν ακόμη ένα τραγικό στοιχείο για όσους ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και διαψεύδουν τον κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος προσπάθησε να δικαιολογήσει την έλλειψη σχεδιασμού της κυβέρνησης. Πολλοί από τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ ασθενείς περιμένουν ακόμη και τέσσερις ή περισσότερες ημέρες μέχρι να αδειάσει κρεβάτι σε Εντατική, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας τους.
Οι μαρτυρίες των εργαζομένων στα νοσοκομεία είναι συγκλονιστικές. Σύμφωνα με καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχει μείζον πρόβλημα στις παροχές οξυγόνου στα νοσοκομεία. Ο πρόεδρός της Μιχάλης Γιαννάκος αποκάλυψε ότι στο Αττικόν δεν επαρκεί το οξυγόνο επειδή οι μολυσμένοι από Covid ασθενείς που νοσηλεύονται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ξεπερνούν τους 250. Αυτό έχει αποτέλεσμα να μετακινούνται οι ασθενείς από κλινική σε κλινική προκειμένου να βρεθεί οξυγόνο για να τους χορηγηθεί. Η λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα, όπως πιστεύει η κυβέρνηση, είναι τα self tests.
Το «βλέποντας και κάνοντας» αναδεικνύεται σε εθνικό σχεδιασμό, καθώς από την ώρα που ανακοινώθηκαν από τον κ Σκέρτσο, την προηγούμενη εβδομάδα, έχουμε ακούσει και διαφορετική προσέγγιση από υπεύθυνους και ανεύθυνους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, η έγκριση και η προώθηση των πολυδιαφημισμένων από την ελληνική κυβέρνηση self tests είναι γερμανική πατέντα. Τον περασμένο Φεβρουάριο η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να εγκρίνει σειρά τέτοιων διαγνωστικών μέσων και να μην περιμένει τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές περισσότερο -όπως φαίνεται- για να ευνοήσει εμπορικά μια σειρά εταιριών της, αφού η συνδρομή των self tests στη διάγνωση του ιού και στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων παραμένει εν αμφιβόλω. Οπως αποκάλυψε η «δημοκρατία», μέχρι στιγμής στη Γερμανία έχουν λάβει έγκριση από το BfArM self tests που παράγονται από 21 εταιρίες, εκ των οποίων οι 16 είναι γερμανικές (μεταξύ των οποίων και η «αμαρτωλή» Siemens), η μία γαλλική, οι δύο αυστριακές και ακόμα δύο κινεζικές.
Πάντως αγνοούνται η επιστημονική τεκμηρίωση, η επιδημιολογική αξιοπιστία της συγκεκριμένης διαγνωστικής μεθόδου, η διαφάνεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και η πιθανότητα να ευνοηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς και η διασφάλιση της συναίνεσης των φαρμακοποιών. Τα μέλη της επιτροπής προσπάθησαν προχθές να ψελλίσουν κάτι για τις δυνατότητες και τη χρησιμότητα των tests, αλλά δεν ήταν πειστικοί.
Σιγή ιχθύος για Siemens
Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, την Παρασκευή, για τον φωτογραφικό διαγωνισμό για την προμήθεια 10.000.000 self tests με το ποσό των 40.000.000 ευρώ, που φέρεται ότι εξυπηρετεί την εταιρία Siemens, κράτησε σιγήν ιχθύος. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ως συνήθως παρουσίασε μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και επέλεξε να μην πει λέξη για την προμήθεια των τεστ, τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει η εταιρία παραγωγής, αλλά και τα προβλήματα που επισημαίνουν οι ειδικοί, όπως το γεγονός ότι οι πολίτες είναι αναρμόδιοι για να κάνουν το τεστ.