Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στην αγορά βιολογικών προϊόντων. Πολλοί παραβλέπουν την υψηλότερη τιμή τους σε μια προσπάθε...
Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στην αγορά
βιολογικών προϊόντων. Πολλοί παραβλέπουν την υψηλότερη τιμή τους σε μια
προσπάθεια να ακολουθήσουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής αλλά και να προστατέψουν
το περιβάλλον...
Κατ’ αρχάς, η λέξη "βιολογικά" αναφέρεται στον τρόπο με τον
οποίο οι αγρότες καλλιεργούν και επεξεργάζονται τα διάφορα προϊόντα. Τα
βιολογικά προϊόντα, τόσο φυτικής όσο και ζωικής παραγωγής, παράγονται σύμφωνα
με συγκεκριμένες προδιαγραφές, αρκετά αυστηρές, οι οποίες ορίζονται από την ευρωπαϊκή
νομοθεσία και αφορούν στην παραγωγή, στη μεταποίηση και στην εμπορία τους.
Εγκεκριμένοι οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων
φροντίζουν για την τήρηση των προδιαγραφών αυτών.
Οι βιολογικές γεωργικές πρακτικές είναι σχεδιασμένες να
διατηρούν την ακεραιότητα του εδάφους και του νερού και να μην προκαλούν
ρύπανση. Οι αγρότες που καλλιεργούν βιολογικά προϊόντα, δε χρησιμοποιούν
συμβατικές μεθόδους για τη λίπανση ή τον έλεγχο των ζιζανίων και των ασθενειών φυτών
και ζώων. Για παράδειγμα, αντί να χρησιμοποιούν παρασιτοκτόνα, οι γεωργοί
βιολογικών προϊόντων χρησιμοποιούν την τεχνική της αμειψισποράς ή κοπριά για να
διώξουν τα ζιζάνια.
Επιπλέον διαφορές της βιολογικής καλλιέργειας με τη
συμβατική είναι τα εντομοκτόνα από φυσικές πηγές, η χρήση ωφέλιμων εντόμων και
πουλιών, αλλά και παγίδων για την απομάκρυνση των ζιζανίων και των παθογόνων.
Τα πλέον σημαντικά από τα οφέλη της κατανάλωσης βιολογικών
προϊόντων όπως πολλές έρευνες επισημαίνουν είναι :
1. Δεν ‘ποτίζουν’ τον οργανισμό μας με επιβλαβείς,
επικίνδυνες ή ύποπτες ουσίες.
2. Παρέχουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών, ιχνοστοιχείων
καθώς κι άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών σε μικρότερες ποσότητες τροφής.
3. Βοηθούν τον οργανισμό στην καλύτερη πέψη και λειτουργία
εν γένει.
4. Βοηθούν στην δίαιτα, εφόσον λαμβάνουμε μικρότερη ποσότητα
τροφής για τα απαραίτητα δομικά συστατικά.
5. Δεν ευνοούν και δεν προωθούν την ανάπτυξη καρκινικών
κυττάρων ακόμη και όταν υπάρχει προδιάθεση, αφού είναι απαλλαγμένα από
καρκινογενείς ουσίες.
6. Επιβαρύνεται ελάχιστα το περιβάλλον-καλύτερος έλεγχος
αποβλήτων.
Μερικά φρούτα και
λαχανικά απορροφούν σε μεγάλο βαθμό τα συνθετικά εντομοκτόνα και καλό θα είναι
οι καταναλωτές να αγοράζουν τα βιολογικά είναι αυτά που έχουν λεπτό φλοιό. Τα
φρούτα και τα λαχανικά με την περισσότερη απορρόφηση συνθετικών εντομοκτόνων
είναι τα ροδάκινα, τα μήλα, τα νεκταρίνια, οι φράουλες, τα κεράσια, τα αχλάδια,
οι πιπεριές, το σέλινο, το σπανάκι, το μαρούλι και οι πατάτες.
Επιπλέον, καθώς τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά δεν υπόκεινται
σε επεξεργασία μετά τη συγκομιδή (π.χ. κέρωμα), δεν διατηρούνται φρέσκα για
μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μπορεί να έχουν διαφορά στο μέγεθος, το χρώμα ή το
σχήμα σε σύγκριση με τα συμβατικά καλλιεργούμενα τρόφιμα, τα οποία έχουν
συνήθως παρόμοια όψη.