Πριν 48 χρόνια , στις 27 Μαρτίου 1973, στην τελετή της Ακαδημίας των Όσκαρ, οι διοργανωτές και παρουσιαστές βρίσκονται μπροστά σε μια έκπλ...
Πριν 48 χρόνια, στις 27 Μαρτίου 1973, στην τελετή της Ακαδημίας των Όσκαρ, οι διοργανωτές και παρουσιαστές βρίσκονται μπροστά σε μια έκπληξη: Ο Μάρλον Μπράντο κερδίζει το Όσκαρ για την συγκλονιστική ερμηνεία του στην ταινία “Ο Νονός” αλλά δεν βρίσκεται στην αίθουσα.
Στην θέση του έχει στείλει μια νεαρή ινδιάνα ηθοποιό, την Λιτλφέδερ, η οποία, μπροστά στο έκπληκτο κοινό και τους αμήχανους παρουσιαστές (τον Ρότζερ Μουρ και τη Σουηδέζα συμπαρουσιάστριά, Λιβ Ούλμαν) ανεβαίνει στην σκηνή και ανακοινώνει πως ο Μπράντο δεν δέχεται το βραβείο, σε ένδειξη αλληλεγγύης στην κινητοποίηση ινδιάνων ακτιβιστών στο Γούντεν Νι και διαμαρτυρίας για τον τρόπο τον οποίο ιθαγενείς των ΗΠΑ απεικονίζονταν στην κινηματογραφική βιομηχανία!
Η νεαρή ήταν πρόεδρος των ιθαγενών Αμερικανών ηθοποιών, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν κυρίως ως κομπάρσοι. Ακόμα και οι περισσότεροι ρόλοι ινδιάνων, παίζονταν από λευκούς.
Οι περισσότερες ταινίες τους απεικόνιζαν ως βάρβαρους και πολεμοχαρείς, έκφραση της ρατσιστικής προπαγάνδας του ιμπεριαλισμού και της αποικιοκρατίας που δικαιολογούσε την μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία της ανθρωπότητας:Την σφαγή των Ινδιάνων της Βόρειας και Λατινικής Αμερικής απο τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους αποικοικράτες και ιμπεριαλιστές.
Η Λιτλφέδερ, μία Ινδιάνα Απάτσι, ήταν έτοιμη να διαβάσει την επιστολή 15 σελίδων, που είχε γράψει ο Μπράντο, όμως ο παραγωγός της ταινίας “Νονός”, Άλμπερτ Ρούντι, την απείλησε ότι θα συλληφθεί,αν την διαβάσει ολόκληρη ή αν μιλήσει παραπάνω από ένα λεπτό. Έτσι ανακοίνωσε την απόφαση του Μπράντο ότι δεν δέχεται το βραβείο με ένα σύντομο μήνυμα μπροστά σε ένα έκπληκτο κοινό που την χειροκρότησε θερμά, αν και υπήρξε και μια μειοψηφία που την αποδοκίμασε.
Η κίνηση του Μπράντο προκάλεσε μεγάλη δημοσιότητα και οργή του κατεστημένου των ΗΠΑ. Πολλοί στράφηκαν ενατίον του Μπράντο. Όταν, λίγο μετά τα γεγονότα της απονομής, η Λιτλφέδερ επισκέφθηκε τον Μπράντο στο σπίτι του υπήρξαν πυροβολισμοί στην πόρτα του σπιτιού.
Η νεαρή ηθοποιός μπήκε σε μαύρη λίστα και έγινε στόχος εκστρατείας λάσπης απο πολλά ΜΜΕ, που ισχυρίζονταν ότι δεν είναι Ινδιάνα κ.α ενω το περιοδικό Playboy δημοσίευσε, μετα τα γεγονότα της απονομής, εικόνες της ηθοποιού απο μια φωτογράφιση που είχε ξεκινήσει-μαζί με άλλες Ινδιάνες-αλλά είχε ακυρωθεί. Δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Ινδιάνων, γενικότερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η κίνηση του Μπράντο να αρνηθεί το βραβείο για την υπεράσπιση των Ινδιάνων, πέρασε στην ιστορία σαν μια απο τις κορυφαίες στιγμές υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ιστορία της τέχνης. Ο αγώνας ενάντια σε κάθε ρατσισμό, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους σύγχρονους αποικιοκράτες και τους συνεργάτες τους συνεχίζεται, στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, μέχρι σήμερα.