Απόκριες αυτή την περίοδο και όσο κι αν έχουμε ξεχάσει τις εκδηλώσεις που παραδοσιακά μας έβρισκαν σε δρόμους, σε ταβέρνες και γειτονιές ...
Απόκριες αυτή την περίοδο και όσο κι αν έχουμε ξεχάσει τις εκδηλώσεις που παραδοσιακά μας έβρισκαν σε δρόμους, σε ταβέρνες και γειτονιές υπάρχουν μερικά έθιμα που μπορούμε να τα ακολουθήσουμε στο σπίτι.
Οι πατροπαράδοτες γκόγκες αρέσουν σχεδόν σε όλους και αποτελούν άριστο συνοδευτικό του κρέατος που ψήνεται αφειδώς και αποτελούν "αδυναμία" των μερακλήδων.
Δύο καλές φίλες του Argolidamagazine.gr μας έστειλαν την παραδοσιακή συνταγή για να φτιάξουν όσοι και όσες ενδιαφέρονται:
1 κιλό αλεύρι 600ml νερό.
1 κουτ γλυκού αλάτι. 100ml λάδι
1 κουτ σούπας βούτυρο γάλακτος
1/2 κιλό μυζήθρα κεφαλοτυρίσια.
Ρίχνουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι κοσκινίζοντας, μετά το νερό το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό και το αλάτι. Ζυμώνουμε καλά σε ένα ζυμαράκι μαλακό αν χρειαστεί μπορεί να συμπληρωσετε λίγο αλεύρι και το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί. (Περίπου 15').
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό με λίγο αλάτι να βράσει. Μόλις βράσει ρίχνουμε τις γκόγκες και τις αφήνουμε να βράσουν σχεδόν μισή ώρα. Οταν βράσουν τις βγάζουμε με τρυπητή σε πυρέξ ή όποιο βαθύ σκεύος έχετε ρίχνοντας εναλλάξ και μυζήθρα.
Σε ένα τηγάνι ή μπρίκι ρίχνουμε το λάδι μαζί με το βούτυρο και το αφήνουμε να κάψει πολύ. Όταν κάψει, με μεγάλη προσοχή το ρίχνουμε σιγά σιγά με ένα κουτάλι πάνω από τις γκόγκες (πρέπει να ακούγεται το τζιτζίρισμα) .
Μυστικά : Το καλό βράσιμο και η καλή μυζυθρα. Μπορείτε να κρατήσετε λίγο λάδι αφού το έχετε βγάλει από την φωτιά και να ρίξετε μέσα λίγη μυζήθρα. Την βγάζετε γρήγορα για να μην καεί και την ρίχνετε πάνω από τις γκόγκες ώστε να πάρουν το γνωστό καψαλισμένο χρώμα.
Καλή σας όρεξη και καλές ΑΠΟΚΡΙΕΣ..!!