Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Ανδρέας Πουλάς: Δυστυχώς διαψευστήκαμε - Αφήνουμε τα υπόλοιπα στην κρίση του Αργολικού λαού

  Σε απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε ο Ανδρέας Πουλάς σχετικά με το θέμα της ρύπανσης του Αργολικού κόλπου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και...

 


Σε απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε ο Ανδρέας Πουλάς σχετικά με το θέμα της ρύπανσης του Αργολικού κόλπου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«H διασφάλιση της καλής κατάστασης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών λυμάτων, αλλά και των αποχετευτικών δικτύων, καθώς και η αποκατάσταση ζημιών και δυσλειτουργιών αποτελεί ευθύνη των αρμόδιων φορέων λειτουργίας (Δήμοι, ΔΕΥΑ, Εταιρείες ύδρευσης-αποχέτευσης).

Η διαχείριση των αστικών λυμάτων καθορίζεται από την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ «περί επεξεργασίας αστικών λυμάτων», η οποία ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με την ΚΥΑ 5673/400/1997, όπως ισχύει.

Το Τμήμα Ελέγχου και Σχεδιασμού Επεξεργασίας Λυμάτων/ΥΠΕΝ έχει ως αρμοδιότητα την παρακολούθηση εφαρμογής της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για τους οικισμούς που εμπίπτουν σε αυτή. Για το σκοπό αυτό συλλέγει, ελέγχει και αξιολογεί τα τεχνικά και λειτουργικά δεδομένα των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) τα οποία καταχωρούνται από τους αρμόδιους φορείς λειτουργίας των ΕΕΛ στην Εθνική Βάση Δεδομένων των ΕΕΛ (http://astikalimata.ypeka.gr).

Συγκεκριμένα για την Ε.Ε.Λ. Άργους-Ναυπλίου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί μέχρι σήμερα στην Εθνική Βάση Δεδομένων των ΕΕΛ, η εγκατάσταση λειτουργεί σύννομα, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις τις οποίες θέτει η Οδηγία. Η οικεία Περιφέρεια (επισυνάπτεται το έγγραφό της), έχει διενεργήσει ελέγχους τόσο σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όσο και στην Ε.Ε.Λ. Άργους-Ναυπλίου και στην παρούσα χρονική περίοδο, είναι σε εξέλιξη περιβαλλοντική επιθεώρηση ώστε να διερευνηθεί περαιτέρω το περιστατικό της ρύπανσης του αργολικού κόλπου, το οποίο έλαβε χώρα στις αρχές Φεβρουαρίου.»

Το δε επισυναπτόμενο έγγραφο της Περιφέρειας αναφέρεται στους ελέγχους και στις διοικητικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Περιφέρεια για παραβάσεις της περιβαλλοντικής τους αδειοδότησης  και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας τόσο στις  βιομηχανίες όσο και στον  βιολογικό.

Κατόπιν της ανωτέρω απάντησης ο κ. Πουλάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το Υπουργείο με την απάντηση του,  προσπαθεί να «θολώσει» κι άλλο τα ρυπασμένα νερά του Αργολικού κόλπου, αποποιείται των  ευθυνών του ως ανώτερη εποπτεύουσα αρχή και προσπαθεί καταστήσει μοναδικά υπεύθυνους τους τοπικούς φορείς. Αποφεύγει έτσι να απαντήσει στο τρίτο και καίριο ερώτημα μας: «3. Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ως ανώτερη εποπτεύουσα αρχή για την οριστική λύση του μείζονος αυτού περιβαλλοντικού προβλήματος;»

Αναμέναμε τόσο εμείς όσο και οι πολίτες της Αργολίδας μια πιο υπεύθυνη στάση από πλευράς Υπουργείου για ένα τόσο σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα  και την δρομολόγηση άμεσων ενεργειών για την οριστική του λύση. Δυστυχώς διαψευστήκαμε. Αφήνουμε τα υπόλοιπα στην κρίση του Αργολικού λαού.  

Η απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

«Απάντηση σε Ερωτήσεις» ΣΧΕΤ: α) Η με αριθμό πρωτ. 4117/12-2-2021 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Γκιόλα Ιωάννη β) Η με αριθμό πρωτ. 4374/19-2-2021 Ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Πουλά Ανδρέα και Αρβανιτίδη Γιώργου γ) Η με αριθμό πρωτ. 4671/1-3-2021 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Ανδριανού Ιωάννη

Σε απάντηση των σχετικών Ερωτήσεων που κατατέθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων από τους ανωτέρω αναφερόμενους Βουλευτές, σας γνωστοποιούμε ότι: H διασφάλιση της καλής κατάστασης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών λυμάτων, αλλάκαι των αποχετευτικών δικτύων, καθώς και η αποκατάσταση ζημιών και δυσλειτουργιών αποτελεί ευθύνη των αρμόδιων φορέων λειτουργίας (∆ήμοι, ∆ΕΥΑ, Εταιρείες ύδρευσης-αποχέτευσης).

Στο πλαίσιο αυτό οι φορείς διαχείρισης των ΕΕΛ καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις υποδοχής αστικών λυμάτων και γενικά υγρών αποβλήτων. Επίσης, οι φορείς διαχείρισης θέτουν ποσοτικούς και ποιοτικούς περιορισμούς στα λύματα/υγρά απόβλητα τα οποία δύναται να δεχτεί η κάθε ΕΕΛ, βάσει της δυναμικότητας και των λειτουργικών της χαρακτηριστικών, ώστε να προστατεύεται η υγεία του προσωπικού, να μην προκαλείται ζημιά στα δίκτυα και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας, να μην εμποδίζεται η ομαλή λειτουργία τους και να μην επηρεάζεται αρνητικά το περιβάλλον και τα ύδατα. Η διαχείριση των αστικών λυμάτων καθορίζεται από την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ «περί επεξεργασίας αστικών λυμάτων», η οποία ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με την ΚΥΑ 5673/400/1997, όπως ισχύει.

Οι οικισμοί που εμπίπτουν στις διατάξεις της Οδηγίας έχουν την υποχρέωση της ορθής διαχείρισης των αστικών λυμάτων με την κατασκευή υποδομών συλλογής και επεξεργασίας, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση τους με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Το Τμήμα Ελέγχου και Σχεδιασμού Επεξεργασίας Λυμάτων/ΥΠΕΝ έχει ως αρμοδιότητα την παρακολούθηση εφαρμογής της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για τους οικισμούς που εμπίπτουν σε αυτή. Για το σκοπό αυτό συλλέγει, ελέγχει και αξιολογεί τα τεχνικά και λειτουργικά δεδομένα των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) τα οποία καταχωρούνται από τους αρμόδιους φορείς λειτουργίας των ΕΕΛ στην Εθνική Βάση ∆εδομένων των ΕΕΛ (http://astikalimata.ypeka.gr).

Συγκεκριμένα για την Ε.Ε.Λ. Άργους-Ναυπλίου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί μέχρι σήμερα στην Εθνική Βάση ∆εδομένων των ΕΕΛ, η εγκατάσταση λειτουργεί σύννομα, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις τις οποίες θέτει η Οδηγία. Η οικεία Περιφέρεια (επισυνάπτεται το έγγραφό της), έχει διενεργήσει ελέγχους τόσο σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όσο και στην Ε.Ε.Λ. Άργους-Ναυπλίου και στην παρούσα χρονική περίοδο, είναι σε εξέλιξη περιβαλλοντική επιθεώρηση ώστε να διερευνηθεί περαιτέρω το περιστατικό της ρύπανσης του αργολικού κόλπου, το οποίο έλαβε χώρα στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο Υπουργός Κωνσταντίνος Σκρέκας