Αρκετά χρόνια πριν, οι γιαγιάδες μας έφτιαχναν την παραδοσιακή γαλατόπιτα με φύλλο και πρόβειο γάλα, που ήταν άφθονο στα χωριά. Η σημερινή...
Αρκετά χρόνια πριν, οι γιαγιάδες μας έφτιαχναν την παραδοσιακή γαλατόπιτα με φύλλο και πρόβειο γάλα, που ήταν άφθονο στα χωριά.
Η σημερινή μας συνταγή, της Βαρβάρας και της Αγγελικής είναι κατ' ευθείαν από εκείνες τις εποχές.!
ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ. Η ΣΥΝΤΑΓΗ:
Φύλλο για ταψί 38 εκ. : 3 κούπες αλεύρι χωριάτικο 1 κ.σ ξύδι 2 κ.σ λάδι Λίγο αλάτι. 1 κούπα ζάχαρη με δύο κουταλιές σούπας κανέλλα (ανακατεμένες)
Υλικά για την κρέμα: 3 κιλά γάλα (κατά προτίμηση πρόβειο). 1κούπα σιμιγδάλι. 1κούπα αλεύρι. 6 μέτρια αυγά. 4 1/2 κούπες ζάχαρη 3 βανίλιες. 100γρ βούτυρο φυτίνη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το ξύδι με το λάδι. Τρίβουμε με τα χέρια για λίγο και σιγά σιγά ρίχνουμε το νερό φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Μετά το χωρίζουμε σε δύο ίσες μπαλίτσες και τις ανοίγουμε σε δύο φύλλα.
Βουτυρώνουμε το ταψί, στρώνουμε το ένα φύλλο το οποίο πρέπει να εξέχει λίγο από το ταψί, το αλοίφουμε με βούτυρο και ρίχνουμε μέρος από την κανελλοζάχαρη από πάνω. Βάζουμε το άλλο φύλλο και το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί. Ρίχνουμε στο χλιαρό γάλα όλο το βούτυρο, το σιμιγδάλι και το αλεύρι, ανακατεύοντας ζωηρά με το σύρμα. Ξεχωριστά, ανακατεύουμε τα αυγά με την ζάχαρη και τις βανίλιες και στη συνέχεια τα ρίχνουμε στο ζεστό γάλα, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια σφικτή κρέμα.
Ρίχνουμε την κρέμα μας σιγά σιγά με μια κουταλα στο ταψί, ρίχνουμε την υπόλοιπη κανέλα με ζάχαρη και γυρίζουμε το φύλλο στην άκρη σαν κοτσίδα το βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς (στην ένδειξη πάνω - κάτω) για μιάμιση ώρα περίπου.