Υλικά για το ζυμάρι: 700γρ αλεύρι 1φακελλάκι ξερή μαγιά 30ml λάδι ...
Υλικά για το ζυμάρι: 700γρ αλεύρι 1φακελλάκι ξερή μαγιά 30ml λάδι 1 κουταλ. γλυκού αλάτι 1 κουταλιά σούπας τσίπουρο 350 ml νερό.
Για το άλειμμα 30ml νερό με ένα κουταλάκι ζάχαρη και 100γρ. σουσάμι
1. Σε ένα μπολ βάζω το αλεύρι κοσκινισμένο κάνω μια λακουβίτσα και ρίχνω την μαγιά. Ανακατεύω και μετά ρίχνω το λάδι το τσίπουρο και το αλάτι. Ανακατεύουμε και σιγά σιγά ρίχνουμε το χλιαρό νερό μέχρι να φτιάξουμε μια μέτρια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Σκεπάζουμε καλά το ζυμάρι μας και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μιάμιση ώρα.
2. Παίρνουμε το ζυμάρι και το χωρίζουμε σε δύο μπάλες. Τις απλώνουμε σε λαδόκολλα που έχουμε απλώσει στο ταψί και τις αφήνουμε σκεπασμένες για μισή ώρα να φουσκώσουν λίγο.
3. Ξεσκεπάζουμε και αρχίζουμε να κάνουμε λακουβίτσες με τα δάχτυλα και τις τρυπάνε και με πιρούνι σε μερικά σημεία .Τις αλείφουμε με ένα πινέλο με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν πάνω κάτω και τις αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα.
Η συνταγή είναι για μία μεγάλη λαγάνα ή δύο μικρές.
Για περισσότερο τραγανή λαγάνα, την κάνουμε πιο λεπτή όταν απλώνουμε το ζυμάρι στο ταψί και το τρυπάμε μέχρι τον πάτο του ταψιού.