Μια από τις πρώτες χώρες του πλανήτη που θα δοκιμάσει την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας ετοιμάζεται να γίνει η Ισπανία, καθώς η κυβέρνηση Σ...
Μια από τις πρώτες χώρες του πλανήτη που θα δοκιμάσει την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας ετοιμάζεται να γίνει η Ισπανία, καθώς η κυβέρνηση Σάντσεθ, συμφώνησε στην πρόταση του αριστερού κόμματος Mas Pais, και αναμένεται να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που επιτρέπει στις εταιρείες να δοκιμάσουν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, ενώ περαιτέρω συναντήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.
«Με την τετραήμερη (32ωρη) εβδομάδα εργασίας ξεκινήσαμε την πραγματική συζήτηση της εποχής μας», δήλωσε ο Ινίγο Ερεχόν από το Más País στο Twitter. «Είναι μια ιδέα της οποίας ήρθε η ώρα.»
Η ιδέα της τετραήμερης εβδομάδας βρίσκει έδαφος σε όλο τον κόσμο, καθώς οι υποστηρικτές της επιμένουν ότι θα αυξήσει την παραγωγικότητα, θα βελτιώσει την ψυχική υγεία των εργαζομένων και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η πανδημία δημιούργησε ένα πιο πρόσφορο έδαφος για τη συγκεκριμένη ιδέα, ανοίγοντας τον δημόσιο διάλογο σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Για τα αριστερά κόμματα στην Ισπανία, που είναι μία από τις πρώτες χώρες που κατοχύρωσαν το 8ωρο, η συνθήκη αυτή είναι ιδανική για να ξεδιπλώσουν το σχέδιό τους και να κερδίσουν περισσότερους υποστηρικτές αυτής της «γραμμής».
«Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες στις οποίες οι εργαζόμενοι εργάζονται περισσότερες ώρες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», δηλώνει ο Ερεχόν, για να συνεχίσει: «Ωστόσο αυτό δε μας κάνει να είμαστε μια από τις πιο παραγωγικές χώρες. Επιμένω ότι η εργασία για περισσότερες ώρες δε σημαίνει και καλύτερη δουλειά.»
To Más País πρότεινε ένα τριετές πρόγραμμα αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ που θα επέτρεπε στις εταιρείες να λειτουργούν με μειωμένο ωράριο εργασίας με ελάχιστο κίνδυνο. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το κόστος μετάβασης στην εβδομάδα τετραήμερης εργασίας, για παράδειγμα, μπορεί να καλυφθεί στο 100% από το κράτος το πρώτο έτος, κατά 50% το δεύτερο έτος και 33% το τρίτο έτος.
«Με αυτά τα στοιχεία, υπολογίζουμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε περίπου 200 εταιρείες που θα συμμετέχουν, με ένα σύνολο μεταξύ 3.000 και 6.000 εργαζομένων», δήλωσε ο Έκτορ Τεχέρο της Más País, σύμφωνα με τον Guardian. «Οι μόνες κόκκινες γραμμές είναι ότι θέλουμε να δούμε μια πραγματική μείωση των ωρών εργασίας χωρίς αυτό να συνεπάγεται απώλεια μισθών ή θέσεων εργασίας.»
Ο Τεχέρο υπολογίζει ότι το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το φθινόπωρο, εγκαινιάζοντας την πρώτη εθνική πρωτοβουλία για τη μείωση των ωρών εργασίας από τη στιγμή που η Γαλλία άρχισε να περιορίζει την εβδομάδα εργασίας στις 35 ώρες το 1998. «Η Ισπανία θα είναι η πρώτη χώρα που θα πραγματοποιήσει μια δοκιμή αυτού του μεγέθους », αναφέρει ο Τεχέρο. «Ένα πιλοτικό εγχείρημα σαν αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί πουθενά στον κόσμο.»
Αυτό που ελπίζει να δει το Más Pais είναι τα αποτελέσματα της εμπειρίας της Software Delsol, μιας εταιρείας που εδράζεται στον ισπανικό νότο και πέρυσι έγινε η πρώτη εταιρεία στη χώρα που εφάρμοσε την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας. «Έβλεπαν μείωση της κατ' εξακολούθηση απουσίας από τη δουλειά, αύξηση της παραγωγικότητας και οι εργαζόμενοι δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι», είπε ο Τεχέρο.
Εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς πως δεν υποδέχτηκαν όλοι με χαρά την ιδέα της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση του προέδρου της Συνομοσπονδίας Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων στην Αραγονία, ο οποίος χαρακτήρισε «τρέλα» την ιδέα αυτή, καθώς βρισκόμαστε στο κατώφλι της χειρότερης ύφεσης που έχει «χτυπήσει» τη χώρα μετά τον ισπανικό εμφύλιο. «Η έξοδος από αυτήν την κρίση απαιτεί περισσότερη δουλειά, όχι λιγότερη», δήλωσε ο Ρικάρντο Μουρ της CEOE σε φόρουμ τον Δεκέμβριο.
Καθώς η Ισπανία πρωτοστατεί στην απόπειρα υιοθέτησης της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας, τα μάτια των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο είναι στραμμένα πάνω της. «Καλούμε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν το ισπανικό παράδειγμα για να ανοίξει ο δρόμος για την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας» δηλώνει ο Τζόι Ράιλ, που συμμετέχει στην καμπάνια προώθησής της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας.
Μάλιστα, περιγράφει τη μείωση των ωρών εργασίας ως κάτι που έχει καθυστερήσει πολύ να εφαρμοστεί. «Είναι σαφές ότι ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε κάνει τους να στρεσάρονται, να παθαίνουν burn out, να εργάζονται υπερβολικά, ζητήματα που προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στο χώρο εργασίας και στην ψυχική υγεία των ανθρώπων», αναφέρει. «Η εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων ημερών θα έχει θετικό αντίκρυσμα στην οικονομία, στους εργαζόμενους και στο περιβάλλον. Τι μπορεί να μη σου αρέσει σε αυτό;».
Από τη Νέα Ζηλανδία έως τη Γερμανία, η ιδέα της τετραήμερης εργασίας κερδίζει σταθερά έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο, κι αυτό είναι κάτι το οποίο οφείλει να προβληματίσει.