Τ ο σύνολο των τότε Ελλήνων της Βαλκανικής υπολογίζεται σε περίπου 2.5 εκατομμύρια, στον αγώνα έδωσαν την ζωή τους περίπου 800.000 Έλλην...
Το σύνολο των τότε Ελλήνων της Βαλκανικής υπολογίζεται σε περίπου 2.5 εκατομμύρια, στον αγώνα έδωσαν την ζωή τους περίπου 800.000 Έλληνες
Το 1821, ο πληθυσμός του Μοριά ήταν 400.000 με 42.750 Τούρκους, πόλεις με περισσότερους από 10. 000 κατοίκους ήταν Πάτρα, Τρίπολη, Μυστράς.
Η μέση ηλικία των αγωνιστών ήταν τα 28-29 έτη
Στην πολιορκία του Μεσολογγίου, στα τείχη του, μιλούσαν 10 γλώσσες!
Δεν ήταν για όλους 400 τα χρόνια της σκλαβιάς, παράδειγμα η Καστοριά: κατακτήθηκε από τους Τούρκους το 1383 και απελευθερώθηκε το 1912, που μας κάνει 529 χρόνια.
20.000 σελίδες καλύπτουν τα απομνημονεύματα των αγωνιστών του 1821
Το επίθετο του προδότη Νενέκου έχει εξαλειφθεί από την χώρα μας, στις πληροφορίες τηλεφωνικού καταλόγου δεν βρήκα τίποτα
Ο Εμμανουήλ Ξάνθος, ένας εκ των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας σκοτώθηκε πέφτοντας εξ αιτίας σπρωξιμάτων από την κορυφή της σκάλας του θεωρείου της Βουλής κατά την διάρκεια επεισοδιακής συνεδρίασης!
Οι Τούρκοι είχαν επικηρύξει τον Κολοκοτρώνη με μεγάλο ποσό και πολλοί πήγαιναν και έλεγαν ότι τον σκότωσαν παρουσιάζοντας άλλους που του έμοιαζαν. Για να ξέρουν όλοι ποιος είναι ο αληθινός, ο Θεοδωράκης είχε «κεντήσει» στο χέρι του, με στίγμα πυρίτιδας, τη χρονολογία γέννησής του... ο πρώτος επώνυμος Έλληνας με τατουάζ,!
Ένας από τους λόγους επιτυχίας της Επανάστασης ήταν η απίστευτη αντοχή των Ελλήνων, με άσβεστη επαναστατική φλόγα πολεμούσαν για 8 χρόνια, από τις 24 Φεβρουαρίου του 1821 μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου 1829, το «Ελευθερία ή Θάνατος» δεν ήταν απλά σύνθημα, το εννοούσαν!
Σχεδόν καμία από τις εικόνες των ηρώων του 21 με τις οποίες μεγαλώσαμε στο σχολείο σαν δεύτερο εικονοστάσι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όλες εξιδανικευμένες σαν ωραίοι Αρχαίοι Ελληνικοί ήρωες, χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Μπουμπουλίνας που την έδειχναν εύσωμη με πολυτελή ενδυμασία ανάμεσα σε δαντέλες και λουλούδια σαν Ευρωπαία κοσμική κυρία. Την συνάντηση του μαζί της περιέγραψε ο Γάλλος λοχαγός Μορίς Περζά: « Νόμιζα ότι θα αντικρίσω την Ζαν ντ’Αρκ, αλλά από κοντά ήταν σαν μανάβισσα που πουλά τυριά σε λαϊκή του Παρισιού» μάλιστα της είπε πως την φανταζοταν και η ηρωίδα που είχε χιούμορ έσκασε στα γέλια.
Χιούμορ είχε και η Μαντώ Μαυρογένους, στις περίφημες επιστολές προς τις κυρίες της Γαλλικής Αυλής τους γράφει «γνωρίζω ότι οι μόνες επανάστασεις με τις οποίες έχετε κάποια οικειότητα είναι αυτές της μόδας!» Η απλότητα τους μεγαλώνει ακόμα περισσότερο τον θαυμασμό μας για αυτούς, άνθρωποι της διπλανής πόρτας που τις κρίσιμες ώρες έγιναν ήρωες! Λέγεται ότι ο πιο όμορφος ήρωας του 21 ήταν ο Αθανάσιος Διάκος!
Και ένα ευτράπελο:
Το 1820, στο καράβι του καθόταν, ο καπετάν Ανδρέας Χατζηανάργυρος με τον οκτάχρονο γιο του και τον μούτσο του καραβιού, συνομήλικο του γιού του. Μόλις απόφαγαν, ο καπετάνιος ρώτησε τον γιο του αν ήξερε να του πει κανένα πατριωτικό τραγούδι. Ο μικρός όμως δεν ήξερε. «Και τι, τέλος πάντων, μαθαίνεις στο σκολειό;» τον ρώτησε με θυμό ο πατέρας του. «Τον Λουκιανό, πατέρα» του απάντησε ο μικρός κι άρχισε να απαγγέλλει:
«Άρτι μεν έπεπαύμην είς τα διδασκαλεία φοιτών ήδη την ήλικίαν πρόσηβος ων...». Φυσικά, δεν κατάλαβε λέξη ο καπετάνιος, στράφηκε τότε στον μούτσο «Εσύ ξέρεις κανένα πατριωτικό τραγούδι;». «Ξέρω, καπετάνιε». «Λέγε, λοιπόν».
κι ο μούτσος άρχισε να τραγουδάει:
Φίλοι μου συμπατριώται
δούλοι να 'μεθα ως πότε
των αχρείων μουσουλμάνων
της Ελλάδος των τυράννων...
Και πριν ο μούτσος τελειώσει το τραγούδι του, ο καπετάνιος γύρισε και έδωσε ένα δυνατό χαστούκι στον γιο του, «αυτό είναι τραγούδι, τίποτε δεν σας μαθαίνουν», από τότε κανείς ευχαριστημένος με την παιδεία μας!
φωτο. Η Σταρ Ελλάς 1821, η πανέμορφη Κατερίνα «Ρόζα» Μπότσαρη, κόρη του Μ. Μπότσαρη. Ο Βασιλιάς Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας, πατέρας του Όθωνα συγκέντρωσε στο παλάτι του τα πορτρέτα των πιο όμορφων γυναικών της αριστοκρατίας του Μονάχου, μόλις αντίκρυσε την Ρόζα σε ένα ταξίδι της ως πρώτη «κυρία επί των τιμών» της βασίλισσας Αμαλίας θαμπώθηκε από την ομορφιά της και ζήτησε να συμπεριληφθεί στην περίφημη Πινακοθήκη των 36 Καλλονών (γερμανικά: Schönheitengalerie), αν βρεθείτε στο Μόναχο μπορείτε να την δείτε στο Ανάκτορο Schloss Nymphenburg!
Δημήτρης Τριάντος