Δύο σχεδόν μήνες την περασμένη άνοιξη και τέσσερις περίπου η επόμενη καραντίνα, είναι απολύτως λογικό να έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη...
Δύο σχεδόν μήνες την περασμένη άνοιξη και τέσσερις περίπου η επόμενη καραντίνα, είναι απολύτως λογικό να έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία των παιδιών, κυρίως των μικρών αθλητών που ήταν μέλη Ποδοσφαιρικών Ακαδημιών. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν απέδειξαν ότι ο βαθμός ψυχικής ευεξίας των μικρών αθλητών, είναι αρκετά πιο χαμηλός σε σχέση με τους διεθνείς δείκτες εξ αιτίας του εγκλεισμού. Παρατηρείται αύξηση του στρες, της επιθετικότητας και της νευρικότητας των παιδιών, ο περιορισμός που συνοδεύεται με το υπερβολικό φαγητό, καθιστά τα περισσότερα υπέρβαρα. Στην εφηβική δε ηλικία, το πρόβλημα αυτό είναι πολύ πιο σύνθετο και επιβαρυντικό αφού η δυσκολία στην απώλεια του βάρους, είναι πολύ πιο μεγάλη. Ένας ακόμη σπουδαίος κίνδυνος είναι να αναπτυχθούν συνήθειες, οι οποίες δεν μπορούν να ανατραπούν εύκολα στη συνέχεια. Τέλος, ένας σημαντικός αλλά πιο μεκροπρόθεσμος κίνδυνος έχει να κάνει με την ανάπτυξη των οστών.
Σ' αυτό το διάστημα οι υπεύθυνοι προπονητές των μικρών αθλητών, θα πρέπει να βρίσκονται συνεχώς δίπλα τους, να συζητούν για τα προβλήματά τους και να τους συμβουλεύουν υποστηρικτικά, αποδεικνύοντας τον εξαιρετικό και πολύπλευρο ρόλο του προπονητή, πέραν του αγωνιστικού και σ' αυτό της ψυχολογικής υποστήριξης και της διαφορετικής Εκπαιδευτικής διαδικασίας. Είναι μια εμπειρία, από την οποία ο κάθε προπονητής, μπορεί να βελτιώσει τη γνώση του αλλά και να βγει σοφότερος, κερδίζοντας πολλά.
Οι γονείς από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα μπαίνοντας σε μια κανονικότητα που θα περιλαμβάνει εκτός από ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και μία ημερήσια άσκηση. Όπως εξελίσσονται σήμερα τα πράγματα, τόσο οι γονείς όσο και οι προπονητές θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα "τείχος προστασίας" για τα νέα παιδιά.
Όσο η ημέρα της "επιστροφής" πλησιάζει, είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κάθε προπονητής, τι ακριβώς έχει κάνει ο αθλητής του κατά τη διάρκεια του περιορισμού και της καραντίνας γι' αυτό η επαφή και η επικοινωνία θεωρείται επιβεβλημένη. Το ασκησιολόγιο θα πρέπει να στοχεύει στην ψυχολογική επανένταξη των αθλητών, περίπου όπως συμβαίνει με την έναρξη της κάθε αθλητικής χρονιάς. Οι προπονητικές μονάδες, να έχουν κυρίως το χαρακτήρα παιγνιώδους μορφής, όπου θα δημιουργείται ευχάριστη ατμόσφαιρα και καλή διάθεση. Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς, ότι το πιο σημαντικό σ' αυτή τη φάση, είναι η επιστροφή μιας θετικής ψυχολογίας ώστε να ξαναπλημμυρίσουν τα γήπεδα με χαμογελαστά πρόσωπα και τα γέλια των παιδιών μας.
Argolidamagazine